dijous, 24 de gener del 2013

Can Garraseca - Una finca a sa Marina de Llucmajor


Per si no ho sabeu, la marina de Llucmajor és un dels llocs amb menys pluviositat de Mallorca. Ho sé bé, perquè a Tolleric passen els núvols de llarg, el cel s'enfosqueix, es tanquen els núvols sobre els nostres caps i finalment passen de llarg, poques vegades deixen caure l'enyorada pluja.
Per això, en aquesta zona és de gran importància l'estalvi i aprofitament de l'aigua.
Dissabte passat vàrem estar visitant la finca anomenada de Can Garraseca, el seu actual propietari i acompanyats pels etnòlegs Cels Calviño i Joan Clar, molt amablement ens vàren explicar sobre les basses i el seu manteniment. Algunes de les que tenen a la finca, són basses tapades. Això per evitar l'evaporació de l'aigua. Sembla mentida, però compte que algunes d'elles no han estat restaurades, així que la seva construcció em va semblar com a mínim, a prova del temps i els dies.
A la finca es poden observar molts elements etnològics, basses tapades, molí fariner, forn de calç, barraques de roter, cisternes ...
Jo vaig aprofitar per fer alguna foto, que vos deix aquí mateix.

Els nostres anfitrions, en Cels en Joan i en Jaume. Gràcies per les vostres explicacions.

Una alzina enmig d'ametllers

Una cisterna de les varies que vàrem veure

El molí fariner, ben restaurat i en funcionament. Llàstima que no es faci servir gaire.

Una altra cisterna enmig del camp.


Aquesta es una bassa tapada. Entre les pedres hi deixen espais per tal de que el ocells hi puguin entrar i sortir.


Una tanca aprop de les cases.


Bé això es tot per avui i fins a la propera sortida pel camp o per qualsevol altre lloc d'aquesta preciosa illa.
Salut i fotos.

4 comentaris:

  1. Cata, me encantan estas didácticas excursiones, que demuestran la buena adaptación del hombre al medio en que le ha tocado vivir. El B/N potenciando la nostalgia, esos otros tiempos...

    ResponElimina
  2. Veig que saps aprofitar bé les sortides, aquesta m'encanta, tant el tema com les imatges en blanc i negre, que pens són adequades al tema.

    ResponElimina

  3. · Lo que nos muestras es un excelente reportaje gráfico, que tiene más valor para aquellos que no conocemos, en su conjunto, las islas.
    · Una fotos estupendas, en un tono muy adecuado al contenido.

    · Dado que no tienes email, te hago aquí una aclaración. Muchas gracias por tu felicitación, acerca del Premio Internacional. Te pediría que regreses allí, compruebes la fecha de publicación, y actives los enlaces rojos. Lo entenderás.

    · Saludos

    · CR · & · LMA ·


    ResponElimina
  4. Bones Cata,

    som en Jaume Pericàs que us vaig acompanyar a la visita a Can Garraseca, són unes fotografies impressionants i m'agradaria poder-les fer servir juntament amb les que tenim publicades a la web, el meu correu és: garraseca@gmail.com

    ResponElimina

Els teus comentaris donen vida al meu bloc.